Pe vremea lui Carol cel Mare, principalele centre de putere ale Evului Mediu erau Constantinopol, Bagdad, Cordoba, Aachen. Din punct de vedere arhitectural, aceste zone evoluau separat, dar intre ele exista un schimb de informatii si de mesteri.  Mestesugarii bizantini produceau mozaicuri pentru manastirile din Italia si moscheile din Spania. Intre timp Italia se bucura de proetctia Imperiului Carolingian, iar cladirile romane pastrate au servit drept model pentru arhitectura carolingiana.

 

Biserica Antica - Stil Carolingian

Biserica Antica – Stil Carolingian

 

Evolutia bisericii, din perioada carolingiana pana la stilul romantic, a reflectat nevoile de schimbare. Spre deosebire de moschei, care aveau nevoi arhitecturale reduse si puteau fi marite dupa dorinta, bisericile erau proiectate de la inceput in forma definitiva, astfel incat schimbarile majore duceau la o reconstructie totala.

Catedrala Speyer

Catedrala Speyer

Catedrala, Manastirea si Castelul s-au dezvoltat ca tipuri dinstincte de cladiri, reprezentand centrele religioase si administrative de putere ale Europei medievale. Fiecare tip a evoluat in chip distinct, in functie de circumstantele geopolitice. Catedrala provenea din bazilica timpurie crestina si a prosperat in centrele urbane.  Manastirea a inflorit in timpul perioadei carolingiene, devenind un centru al administratie rurale. Castelul s-a dezvoltat conform climatului politic din secolele X si XI.

Aceste trei tipuri de cladiri au persistat si s-au dezvoltat de-a lungul intregului Ev Mediu.

 

Catedrala Sf Mihail

Catedrala Sf Mihail