Manastirea Arbore

Luca Arbore, boier si inalt dregator al lui Stefan cel Mare si Sfant, a ridicat un paraclis in 1502, la Curtea sa din comuna care-i poarta numele, situata pe valea raului Solca.

Arhitectura. Biserica are un plan dreptunghiular la exterior (fara turla) si fals-trilobat la interior (absidele sunt doua nise arcuite in grosimea zidurilor laterale), forma unica in cadrul ctitoriilor epocii. Silueta deosebit de eleganta a constructiei in forma de nava, este accentuata de prelungirea spre vest a peretilor cu circa 2.5m si unirea lor, sus, prin arcada; gandit ca spatiu al clopotnitei – element arhitectural nou in Moldova vremii.

Pictura interioara a fost serios afectata in secolele XVII – XVIII, cand edificiul, supus evenimentelor istorice, a ramas fara acoperis aproape un secol. Se disting, totusi, cele doua ipostaze ale ctitorilor in tablourile votive (pronaos si naos), portrete cu pronuntat caracter laic. Cavalcada Sfintei Cruci (pronaos), victorie simbolica impotriva semilunei, da nota specifica picturii murale de epoca din Bucovina.

Surse: